Zaruri si carti

Piesa de teatru avându-i în rolurile principale pe Florin Piersic jr şi Petre Fumuru. Văzută la "Godot". 

Citind review-ul de pe site recunosc, m-am entuziasmat niţel:"Piesa poate fi descrisă drept o lecţie de management pentru toţi şefii micuti care îşi chinuie angajaţii imbecili dar optimişti." Subiectul nu-mi era străin ba mai mult, zărisem în sală o persoană care, la un moment dat, ar fi avut nevoie de astfel de lecţii. Poate de-aici şi uşoara dezamăgire cu care, peste o oră şi ceva, am părăsit sala - mă îndoiesc că acel "cineva" a priceput într-adevăr ceva.

Pe scurt, piesa e bună pentru că, la sfârşit, fiecare poate rămâne cu altă impresie.Adică, dacă în viaţa reală eşti vreun "sef micut"s-ar putea ca "angajatul"să-ţi amintească periculos de mult de un subaltern cam sărac cu duhul (în opinia ta) care îţi face zile fripte. Dimpotrivă, ca simplu "angajat" e posibil să recunoşti în persoana "şefului" o prezenţă tiranică şi colerică care iţi amărăşte sau ţi-a amărât orele la birou. La o a doua privire - mai obiectivă - îţi dai seama de binecuvântările "delegării" şi de avantajele "şefilor " care au încredere în "oamenii lor" şi nu le ştirbesc autonomia fiindcă e clar că muncesc mai puţin, trăiesc mai mult şi, prin alţii, au mai multe rezultate pozitive. 

Ce nu mi-a plăcut? "Sir" (dacă am auzit bine - apelativul şefului) sună ciudat în mijlocul unei piese jucate în română fie ea şi adaptată după o scriere în engleză. Dialogul e niţel greoi şi prea întins pentru numărul de idei exprimate, lucru care plictiseşte mai ales când nu există acţiune. 

Spre lauda protagoniştilor, acestia reuşesc să completeze textul cu gesturi relevante şi, în acelaşi timp, amuzante. Comicul de situaţie creşte treptat pentru a atinge apogeul la final - când angajatul (Petre Fumuru) se "revoltă" fără a ieşi(aparent) din directivele trasate de şef (Florin Piersic jr.) cu aceeaşi naturaleţe cu care şi noi ne-am păcălit vreodată profesorii, părinţii sau şefii. Ba mai mult - poţi să intuieşti că, deşi nu o arată, şi el simte aceeaşi satisfacţie.

0 comments:

Trimiteți un comentariu