Ar fi nedrept din partea mea să las să treacă sărbătorile de iarnă fără să menționez că, și în București, au început să apară târguri de Crăciun. Eu am trecut prin două dintre ele: cel de pe Lipscani și cel din piața Universității. Aici am zăbovit un pic pe la tarabe și am făcut câteva fotografii.
Mi-a plăcut ideea de piață, delimitată fizic de restul spațiului prin două porți mari, de cetină, și m-au surprins mărfurile expuse. Desigur, am văzut și chinezisme - colecția obligatorie de dresuri de iarnă asortate cu ciorapi și căciuli de duzină dar, genul acesta de marfă constituia mai degrabă excepția decât regula. Mulți dintre micii comercianți aflați în piață vindeau fie obiecte hand-made din lemn: scăunele rotunde cu 3 picioare, cufere sculptate, rafturi și chiar jucării (destul de drăguțe, aș zice), fie icoane, măști ceremoniale (inspirate, poate, din obiceiurile de a colinda cu capra, brezaia sau mai știu eu ce),ștergare brodate cu motive populare, miere, dulciuri, vin și mâncare de sezon (adică cârnați, șorici, sarmale, cozonaci, plăcinte cu de toate, etc...). Dacă voiai să mănânci sau să bei un pahar de vin fiert în tihnă puteai să te oprești la unul din butoaiele albe aflate în fața căruțelor mobile (niște apariții pitorești, cu miros ademenitor). Când am trecut eu pe-acolo, în dimineața zilei de 24 decembrie, piața era destul de goală. Din niște boxe, aflate habar n-am unde, răsuna un colind. Câțiva părinți matinali își aduseseră copiii la carusel. Un domn, care părea pe fugă înfuleca, cu viteză maximă, niște sarmale. În jurul tarabelor, oamenii, încă puțini la număr, admirau marfa expusă sau cumpărau diverse: produse bio, poate ultimele cadouri de Crăciun...
Mi-a părut rău că nu am putut sta mai mult fiindcă la plecare am descoperit și taraba unde se vindea vin la cană, cana fiind o ulcică drăguță din lut ars pe care, cu 10 lei, puteai să o iei acasă.
0 comments:
Trimiteți un comentariu