Trond Sander, are 67 de ani și trăiește retras la marginea unui sat, într-o cabană pe care a cumpărat-o anume după moartea soției pentru a-și vedea în liniște de ultimii ani din viață. Când își dă seama că cel mai apropiat vecin este un om pe care l-a cunoscut în copilărie, Trond se afundă în rememorarea verii în care a împlinit 15 ani.
E ultima vară pe care a petrecut-o cu tatăl său. Mai apoi, acesta părăsește familia și, cu iluziile copilăriei spulberate, Trond intră în adolescență. Tatăl, eroul pe care nu-l mai vede niciodată, îşi păstrează un loc de cinste în amintirile lui. Dragostea față de natură și felul în care Trond înțelege să abordeze munca fizică, întrebându-se, în prealabil, cum ar fi rezolvat EL problema, sunt metode prin care tatăl supravieţuieşte în fiu. Vara aceea fatidică a lui 1948 este povestită în amănunt. Atunci Trond își pierde cel mai bun prieten, vinovat că unul din frații lui a murit în timp ce se afla în grija sa, descoperă că și adulții sunt oameni supuși ispitelor când îl vede pe tatăl lui sărutând-o pe mama acestui prieten și are primele impulsuri sexuale.
Titlul este dat de întâmplarea care deschide cartea - Trond si Jon, prietenul lui, merg să fure caii vecinului împreună. Pentru adulții din sat, "mersul la furat de cai" este parola sub care transportau documente și oameni în Suedia în timpul ocupației germane.
Povestea este tristă dar nu lipsită de speranță. Ca în viață, aș zice.
În încheiere, un citat care mie, mi-a plăcut foarte mult:
"Oamenilor le place să vorbești despre tine, câte puțin, pe un ton modest, confidențial și au senzația că te cunosc, dar nu este așa, ei știu câte ceva despre tine, pentru că ceea ce află sunt fapte, nu sentimentele tale și nici opiniile pe care le ai, sau modul în care ceea ce ți s-a întâmplat și hotărârile pe care le-ai luat te-au făcut să fii cel care ești. Ceea ce fac ei este să completeze cu propriile lor sentimente, opinii și presupuneri și să-ți creeze o nouă viață care are prea puțin de-a face cu viața ta, și astfel ești în siguranță."
0 comments:
Trimiteți un comentariu