Marea sinagogă din Budapesta


Când am ajuns în Budapesta, eram pornită să vizitez o sinagogă. Văzusem, de-a lungul călătoriilor mele, nenumărate biserici catolice, ortodoxe și protestante, câteva moschei, dar, niciodată până atunci o sinagogă. Ce-i drept, aș fi avut de unde alege și în București, dar, după cum știm cu toții e mai greu să fii turist în orașul tău. În Budapesta, în schimb, nu numai că am reușit să intru într-una, dar a și fost printre puținele locuri culturale pe care le-am vizitat pe îndelete.

Ansamblul de clădiri, aflat în centrul Pestei, este construit, după cum zicea ghida, în stilul mauro - bizantin, ceea ce explică finețea detaliilor decorative. Numele membrilor congregației sunt încă scrise pe bănci, așa că am avut o tresărire văzând un Adolf printre rânduri - o treime din cei 800 000 de mii de evrei care trăiau în oraș înainte de cel de-al doilea război mondial a pierit în Holocaust. Misterul s-a lămurit mai târziu când am aflat că, pentru a se integra mai ușor, evreii luau, deseori, nume de băștinași. Sala mare de rugăciuni este împărțită, la fel ca și în moschei sau în primele biserici, în compartimente pentru doamne (balcoanele) și pentru domni - partea de jos a sălii. Steaua lui David domină spațiul. 

Într-o anexă a clădirii, se încearcă să se creeze o cultură printr-un un mic muzeu ce conține obiecte de cult (sfeșnice cu șapte lumânări folosite de Hanuka, mezuze - cutiuțe care conțin rugăciuni, scaune și contracte de căsătorie), dar și tablouri. Un loc important îi este acordat lui Theodor Herzl, inventatorul conceptului de sionism și unul dintre inițiatorii mișcării de emigrație în Palestina. Deși nu a trăit suficient de mult încât să se bucure de întemeierea Israelului, Herzl este considerat părintele statului. 

Curtea adăpostește un monument închinat Holocaustului, cu urne care conțin pietre în locul rămășițelor pământești ale celor ce au murit în lagăre și Copacul Vieții, o salcie de metal, pe ale cărei frunze sunt scrise numele altor oameni dispăruți, fără urmă, în aceeași perioadă. 

Marea Sinagogă e o clădire frumoasă, care merită vizitată la pachet cu turul ghidat, din care veți afla o parte dintre aceste informații, pentru că, în situația de față, istoria și învățămintele pe care ar trebui să le tragem ascultând-o sunt dintre cele mai importante. Mai multe detalii despre program și prețuri, găsiți aici.










0 comments:

Trimiteți un comentariu