Generația X&Y - generația mea

sursa:http://www.humanitas.ro
Tocmai am terminat de citit "Generația X - Povești pentru cultura cu accelerație" a lui Douglas Coupland. Ca paranteză, D. G. este un scriitor și artist contemporan care dezbate, în cărțile sale, problemele sociale și de percepție ale generației sale/noastre. Cartea de care pomeneam mai sus l-a consacrat și a adus în atenția publicului larg teoria împărțirii oamenilor în grupuri cu comportament distinct (generații), în funcție de perioada în care s-au nascut. În studiile realizate de americani se consideră că, de la începutul secolului, s-au născut următoarele generații:

1. Oamenii care au crescut în timpul marii crize economice dintre 1929 și 1933 - sunt, conform statisticilor, conservatori, economi, înclinați să-și facă datoria înainte de toate și să lase ceva în urma lor;

2. Cei născuți între 1922 și 1927 - s-au maturizat în timpul celui de-al doilea Război Mondial. Acest fapt i-a marcat și le-a creat un simțământ puternic de apartenență la grupul etnic/național din care provin;

3.Generația celor care au devenit adulți după război - au avut acces la job-uri și prosperitate dar Războiul Rece și amenințări necunoscute până atunci i-au făcut reticenți la schimbare;

4."Baby boomers" - la noi ar fi decrețeii, sunt împărțiți și ei în două sub - grupuri:
                          - cei născuți între '46 și '54 - au avut perspective economice bune și sunt un grup optimist, implicat în mișcări sociale (protestele împotriva războiului din Vietnam, spre exemplu);
                          - cei născuți în decada dintre '55 și '65 s-au confruntat cu primele probleme economice "post-war", drept urmare au evoluat ca o generație mai narcisistă, lipsită de încredere în capacitatea autorităților de a le rezolva problemele;

5. Generația X - născută între '66 și '76 (după unii până la începutul anilor '80) a fost marcată de probleme în familie: număr masiv de divorțuri, abuzuri. Sunt independenți (deseori își caută calea împotriva curentului), sceptici și pragmatici;

6. Generația Y (copiii Mileniului) sunt cei născuți între începutul anilor '80 și mijlocul anilor '90. Tehnologia le-a șlefuit viața: contestă publicitatea și marketingul pentru că au crescut cu ele, tind să își formeze propriile opinii folosind Internetul și rețelele de socializare. Pe de altă parte, se maturizează mai greu (parțial datorită condițiilor economice). Mulți locuiesc cu părinții mult după ce devin adulți.

   Construit pe o structură parțial ficțională, parțial reală (inspirată din viața scriitorului), romanul trasează principalele caracteristici ale generației X (văzute prin ochii unor reprezentanți tipici) în comparație cu generația părinților (baby - boomers) și a fraților mai mici (copiii Mileniului sau Adolescenții Globali). Titlurile capitolelor sugerează, de fapt, credințe bine înrădăcinate: "Părinții noștri au avut parte de mai mult""Nu sunt un segment de piață""Dă-ți demisia""Experiențele cumpărate nu se pun""De ce sunt sărac?" sau "Masele plastice nu se dezintegrează niciodată".  
   Andy, Dag și Claire se apropie, cu toții, de 30 de ani. De ceva vreme au renunțat la job-urile lor bine plătite din corporații și s-au mutat în deșert (Palm Springs) pentru a se elibera de convenții și a avea mai mult timp pentru ei. Până una alta, se întrețin cu McJob-uri (job-uri sub nivelul lor de calificare dar care le permit mai mult timp liber) și locuiesc în bungalow-uri învecinate. Seara, își țin de urât unul altuia povestind întâmplări reale sau inventând ficțiuni inspirate din filozofiile lor de viață. 
   Claire este fata de bani gata cu un gust impecabil în îmbrăcăminte și decorațiuni, tulburată de numeroasele divorțuri și noi căsătorii ale părinților ei care i-au adus în preajmă o familie extinsă, greu de suportat. În momentul în care îl întâlnește pe Andy tot ce își dorește e să aibă timp să-și golească mintea, să citească și să stea cu oameni care și-au dorit același lucru. Exemplul lui Andy care se mutase în deșert ghidat de "cuvintele lui Rilke, poetul - ideea lui că toți ne naștem cu o scrisoare înlăuntrul nostru și, că, numai dacă nu renunțăm la crezurile noastre, s-ar putea să avem voie să o citim înainte de a muri" îi dă curaj să-și schimbe viața. 
   Dag, excentricul grupului, este un soi de Dean Moriarty cumințit și aproape burghez care și-a părăsit jobul de marketer de hamburgeri în urma unui conflict cu șeful lui cel yuppie pe tema aerului condiționat. Aici, termenul de yuppie are, mai ales, conotații negative. "Acum, Martin, ca toți foștii hipioți înăcriți a devenit yuppie[...] Și până să săriți în sus și să țipați că yuppie-ii nu există, haideți să privim realitatea, există. Punct. Dilii ca Martin, cărora le sare țandăra și fac ca trenul în gară dacă, la restaurant nu primesc masă lângă fereatră, în zona de nefumători și cu șervete de pânză. Androizi care nu pricep niciodată vreo glumă și care au ceva fricos și rău în miezul existenței lor;[...] Yuppie-ii nu riscă; ei calculează." Renunțând la serviciu, Dag renunță și la contrângerile clasei de mijloc din  care face parte și se integrează în lumea subterană - alternativă, un mediu în care "fetele erau toate niște roșcate bărbătoase și feroce, iar băieții erau galbeni ca ceara și ursuzi. Aveai impresia că nimeni nu făcea sex, păstrându-și ardoarea pentru discuțiile despre asistența socială și pentru găsirea ideii minune privitoare la destinația de călătorie cea mai obscură și mai corectă din punct de vedere politic.". Cu toate că încearcă să trăiască la fel ca cei din noul lui grup, Dag se simte un impostor pentru că îi folosește, neîmpărtășindu-le cu adevărat credințele. Cade în depresie și hotărăște că e nevoie să șteargă trecutul cu buretele și să o ia de la capăt de unul singur. Așa ajunge în Palm Springs. 
   Andy (scriitorul) iese mai mult în evidență în partea a doua a cărții. Părinții lui sunt baby boomers - încă locuiesc în casa uriașă în care și-au crescut cei 6 copii împreună cu cel mai mic frate - Tyler, membru deja al unei alte generații - Adolescenții Globali (copiii Mileniului). Tyler este încrezător în sine, iubește sportul, are planuri mari  de viitor  dar, locuiește încă cu părinții. Visul lui e să se angajeze într-o supercorporație și să dea lovitura. În prezent, nu face însă nimic pentru a-şi îndeplini planul. 
   În acea casă există o fotografie pe care toată lumea o urăște - fotografia unei familii tinere, cu copii adolescenți care zâmbesc încrezători spre viitor. Palmer-ii nu vor arăta niciodată mai bine de atât. Timpul care a trecut nu i-a adus pe niciunul mai aproape de succes și împlinire. 

"Generația X..." este o carte care informează și pune pe gânduri. Deși definițiile acestor grupuri se bazează pe experiențe trăite în SUA, progresul tehnologiei și mondializarea culturii mainstream americane au propagat matrițele ultimelor generații la nivel global. Ca om născut la începutul anilor 80, în România, ma regăsesc atât în descrierea generației X cât și a generației Y iar uneori, în restaurante, devin nițel yuppie. Sunt independentă, sceptică și destul de pragmatică dar nu mi-am asumat niciodată responsabilități prea mari. Pe de o parte, intervine egoismul: viața e comodă acum de ce să caut noi provocări? Pe de altă parte, asumarea răspunderii e percepută mai nuanţat şi realist în zilele noastre. 

La fel se întâmplă cu mulți dintre prietenii mei. Părinții noștri nu s-au gândit prea mult înainte să ne facă, drept urmare am crescut împreună. Traumele lor au devenit și traumele noastre. Noi, tinerii de azi, știm mai multe despre lume decât știau ei la vârsta noastră. Drept urmare, acum ne temem mai mult.   

0 comments:

Trimiteți un comentariu