Impresii culese pe drum, la început de an

Din întelepciunea pe care (n)-o aveam acum 8 ani fără o zi. Între timp am învățat că singurătatea asumată nu e întotdeauna cel mai rău lucru și că e important ca ceea ce faci, indiferent dacă e vorba de petrecerea de Revelion sau de alte planuri pigulite cu multă grijă, să te ducă exact unde vrei să ajungi în momentul acela. Și așteptările prea mari strică - viața e așa cum e, o adunătură de banalități și repetiții, unde noutatea și farmecul te surprind de unde nu te aștepți și nu de unde îți plănuiești să...

Un an frumos și bogat în toate lucrurile pe care vi le doriți!

Un început de an e o ocazie să te strângi cu prietenii și nu un moment prielnic singurătății deși, după multe petreceri de sfârșit de an, stresați, nespălați, certați, mult prea băuți și mâncați, oamenii se întreabă retoric "De ce m-am complicat? Nu era mai bine sa rămân acasă?"
Nu, în niciun caz. O seară petrecută acasă (și mai rău - singur acasă) în momente care se vor a fi speciale generează, mai ales în cazul celor slabi cu duhul (cum suntem mulți), depresii.
Petrecerea de revelion, în schimb, dă naștere unor situații noi.
Poți, de pildă, să te cerți cu iubitul sau iubita. Un sfârșit de an e întodeauna asociat cu o închidere de bilanț, deci lucrurile care nu "rimează" ies mai tare în evidență. E frumos însă ca împăcarea să fie rapidă - oamenii trebuie să se amăgească și autoamăgească cu iluzia unei perfecțiuni care, în fapt, nu va exista niciodată.
Mai poti să faci chestii "noi" și teribiliste: să pupi o nouă gură, să bei până îți împrăștii conținutul stomacului pe pereți, să te trântești cu fundul gol pe zăpadă la -20 de grade, să discuți despre multe și mărunte până faci febră la limba,să...
Dacă ești la munte vei încerca, probabil, să ajungi pe o pârtie. Frumos ar fi să reusesti deși, uneori, nici nu poți să-ți lași mașina în incinta respectivei localități iar în unele stațiuni străzile sunt la fel de aglomerate ca în Vamă vara. Nu mai vorbim de locurile special amenajate pentru distracții de iarnă: la baza pârtiei cutărică stau claie peste grămadă skiori începători, săniuțe și drăcovenii cu motor, altă pârtie e închisă din cauza bolovanilor, dincolo nu mai știu ce s-a întâmplat, etc..
Nici să vrei să te întorci acasă, după atâta "distracție", nu pare întodeauna o idee bună. Cumva legile lui Murphy te ajută să pleci cu "gloata", chiar dacă tu crezi că ți-ai luat toate măsurile de precauție pentru o călătorie lejeră. Dacă nu ai bilete de tren cumpărate cu o săptămână înainte, o răbdare îngerească, o carte bună și vezică încăpătoare ca să suporți întârzieri de minim o oră, vei sfârși vacanța deprimat, stând pe culoarul trenului, în frig, sau în capul altor turiști alături de oameni, bagaje, animale și toate celelalte obiecte care pot fi cărate într-o drumeție de câteva zile. Bineînțeles, poți să pleci și cu mașina ta. Așa vei sta măcar comod - deși timpul de sosire la destinație va fi cel puțin dublu.
Așadar... ce rost are, întreb, să stai singur acasă și să-ți tai venele când poți pleca în lume la sfârșit de an și să ajungi să vrei să-i omori pe alții?

4 ianuarie 2009

0 comments:

Trimiteți un comentariu