Un week-end pe Valea Loarei


...pe care l-am început dimineața devreme cu călătoria cu TGV-ul care ne ducea din gara Montparnasse în Tours, la vreo 240 de kilometri distanță. În Tours, de altfel, urma să și stăm într-una din bijuteriile ascunse de pe AirBnb, un apartament spațios situat la etajul 15 al unui bloc turn de locuințe de pe malul râului Cher. Mai fusesem o singură dată prin zonă, în 2013 când vizitaserăm Nantes-ul și Anger-ul, și aveam așteptări mai mari de la week-endul ăsta, mai ales că ne închiriaserăm mașină, așa că puteam să mergem din loc în loc fără să fim legate de programul trenurilor. Pe la 9 și ceva dimineața, luam mașina de la oficiul de închirieri aflat chiar lângă gară (Saint Pierre des Corps în cazul nostru, gara unde opresc multe din trenurile de mare viteză care sosesc din Paris, și nu gara centrală a orașului), și începeam să explorăm zona. În cele 36 de ore de excursie, urma să vedem un pic din Tours, Amboise și conacul lui Da Vinci, două castele: Chenonceau și Azay le Rideau și două dintre frumoasele târguri adormite ale văii Loarei: Blois și Chinon. A fost, deși un pic cam târziu pentru asta, prima noastră călătorie de oameni mari, dacă închiriatul unei mașini se încadrează în acest tip de activități, și prima oară când ne-am confruntat first hand cu probleme de tipul: cum să închidem rezervorul de benzină după ce îi facem plinul sau taxele de autostradă. 

Tours ne-a întâmpinat, ca toate orașele de provincie într-o zi de sâmbătă, adormit și lipsit de locuri unde am fi putut mânca o omletă dis de dimineață. Ce-i drept, micul dejun visat de noi este prânzul francezilor iar restaurantele se deschideau mult mai târziu, așa că, în cele din urmă, ne-am mulțumit cu un quiche și o cafea caldă. Am hoinărit un pic pe străzi și am fugit, ghidate de GPS, spre casa noastră pentru o noapte. 

Prima oprire de pe traseu a fost Amboise, un orășel fain pe teritoriul căruia se găsesc două castele: Amboise și Clos Luce, casa lui Da Vinci, cea în care și-a petrecut ultimii 3 ani de viață, la invitația regelui Francis I. Se zice că artistul a ajuns în Franța, ducând în desagi câteva pânze, printre care și faimoasa Mona Lisa, care poate fi admirată astăzi în muzeul Luvru. După ce am înconjurat centrul, trecând și prin locul de belvedere aflat pe un delușor deasupra orașului, ne-am îndreptat spre conacul lui Da Vinci. Ne atrăgea acolo promisiunea unei expoziții a proiectelor lui inginerești și povestea vieții unuia dintre geniile Renașterii. Cele două ore petrecute în castel, au fost bine folosite, chiar dacă etajul 1, unde se aflau apartamentele personale ale foștilor ocupanți ai castelului, era închis pentru renovare. După ce am văzut cele peste 40 de mașinării expuse acolo atât în miniatură cât și în mărime naturală, în parcul din jurul castelului, printre care se aflau modele de biciclete, parașute, aeroplane și chiar automobile datând de la începutul secolului XVI, am ajuns la concluzia că omenirea nu a mai inventat aproape nimic nou după Da Vinci. Pur și simplu el s-a gândit la toate iar cei născuți după nu au avut altceva de făcut decât să perfecționeze schițele rămase și, eventual, să adauge motoare și metal mașinilor gândite de maestru cu mult timp în urmă. 

Inițiativa noastră culturală s-a încheiat într-o bodegă din fața castelului unde ne-am căpătat, în sfârșit, omleta mult dorită. 

Am fugit apoi la Chenonceau, pentru a admira frumosul castel clădit ca o punte deasupra râului Cher, casă a uneia dintre cele mai faimoase amante regale, Diane de Poitiers. Din păcate, nu știam că vizitele nu mai sunt permise cu o oră înainte de terminarea programului. Am ales să nu profităm de singura alternativă care ni se oferea pentru a ne apropia de palat - plata biletului întreg pentru a vizita grădinile pârjolite de toamnă. Soarta a fost bună cu noi - la câtiva pași de intrarea principală am dat peste un drumeag de-a lungul râului care ne-a purtat în deplină siguranță până la câțiva pași de obiectul vizitei, așa că ne-am putut îndeplini măcar fantezia de a avea câteva vederi frumoase și, bineînțeles, selfie-uri cu palatul în apus. 

Programele neprietenoase de vizită urmau să devină, după cum am observat a doua zi, un laitmotiv al vizitei noastre. Așa am pierdut, la mustață, o plimbare prin castelul Azay Le Rideau care se închidea pe la 4 după-amiaza, dar al cărui magazin de suveniruri rămânea deschis încă o oră și jumătate, și am găsit valea troglodită de la Goupillieres închisă peste iarnă. A trebuit să ne mulțumim cu vizite de seară prin Blois și Chinon, niște orășele frumoase, dar puțin ofertante după ora cinci seara (mai ales Chinonul, regatul magazinelor închise și al animalelor de pluș prinse într-un perpetuum mobile cu accente creepy), o plimbare pe lângă castelul menționat mai sus și o vizită mai pe îndelete prinTours. 

Duminica dimineața, așadar, ne-am bucurat pe îndelete de capitala văii Loarei cu târgul de Crăciun și toate lucrurile de cumpărat de-acolo, de catedrala din oraș, despre care unii zic că e mai impresionantă ca Notre Dame-ul din Paris și de plimbarea prin centrul liniștit, cu a sa piață Plumereau, care este, din câte am înțeles, centrul vieții sociale a orașului. Trecerea prin Tours s-a încheiat, apoteotic, cu un pic popas gastronomic în braseria Univers, un loc cu interior elegant și mâncare bună.

Ce mi-a plăcut pe valea Loarei:
1. Decorațiile de sărbătoare care însuflețeau atmosfera târgușoarelor medievale din zonă.
2. Străzile înguste și casele din piatră netencuită, dând impresia unei trăinicii vechi de secole.
2. Vinurile. La recomandarea Larisei, sursa de inspirație principală pentru această vizită, am încercat Chinon, Bourgueil, Saint Nicolas de Bourgueil și Valencay și, personal, votez pentru Valencay și Saint Nicolas de Bourgueil.

Ce nu mi-a plăcut:
1. Programul de vizitare al castelelor, locurile greu accesibile sau închise până spre vară, orășele moarte în afara sezonului turistic. Îmi e clar acum, cel mai potrivit anotimp pentru a vizita valea Loarei e fie primăvara târziu, fie vara.

Dacă sunteți interesați să ajungeți în zonă, puteți găsi mai multe detalii despre ce e de văzut și făcut pe valea Loarei pe blogul Larisei, o pagină faină unde autoarea  scrie cu pasiune despre regiunea în care trăiește de peste 4 ani.

Amboise și Clos Luce

ChenonceauTours
Azay Le RideauBlois și Chinon

2 comentarii:

 1. Ma bucur ca ti-au placut vinurile! 😜 Abia astept si eu sa le degust dupa aproape un an de baut apa si bere fara alcool😨😋
  Cat despre restul, sa vii candva si vara daca ai ocazia, ai sa vezi ca e mult mai animat si mai vesel totul. Uneori chiar prea animat in iulie-august, in sensul ca e cam inghesuiala la castele, nu poti face o poza fara sa prinzi cel putin zece capete in ea😬. Sfarsitul primaverii sau inceputul toamnei sunt cred mai potrivite, mai ales daca ai noroc de soare si vreme calduta.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, mi-au plăcut atât de mult vinurile încât le-am căutat și în România. Hai, că mai ai un pic și te vei bucura de ele :)
   Și noi ne-am gândit să ne întoarcem. Poate pe la sfârștul primăverii, vom reuși.

   Ștergere