Muzeul corăbiilor vikinge din Roskilde și castelul lui Hamlet

Se cerea să ieșim un pic din capitala Danemarcei, fie doar și până în greater Copenhaga area, așa cum spuneau biletele de o zi pe care ni le-am luat. Am dat vreo 80 de lei de persoană pe ele (nu îmi mai aduc aminte prețul exact în coroane pentru că în această excursie am plătit totul cu cardul) și timpul ne-a ajuns fix pentru a vizita Roskilde și a petrece seara în Helsingør, orașul lui Hamlet. 

Călătoria între Copenhaga și Roskilde durează în jur de 25 de minute și gara este destul de aproape de centru. Noi ne-am dus acolo foarte entuziasmați la gândul că vom vedea Muzeul Corăbiilor Vikinge, 5 vase care fuseseră scufundate pentru a apăra fiordul de invadatorii norvegieni prin secolul XI. Muzeul nu e cine știe ce, nici ca prezentare, nici ca povești istorice (mie, personal, mi-a plăcut mult mai mult cel pe care l-am văzut în Dublin), dar amatorii de senzații extreme pot rezerva o plimbare cu una dintre bărcile reconstruite prin golf sau pot vedea, pe viu, cum cercetătorii încearcă să recreeze corăbiile folosind tehnologiile de atunci. Altfel, orășelul este fain, curat și frumos colorat, cu case înconjurate de peluze largi și parcuri în care poți să lenevești în voie. Se mai poate zăbovi pentru o masă (prețurile sunt mai mici ca în Copenhaga), ca să vizitezi catedrala veche de aproape 300 de ani sau pentru a studia mai atent gara, și ea cea mai veche din Danemarca.


Spre seară am luat trenul până în Helsingør. La ieșirea din gară, ne-au întâmpinat statuile Ofeliei și a lui Hamlet. Castelul se închisese deja dar l-am fotografiat din toate părțile și ne-am plimbat prin parcul din jur, Apoi, am dat o raită prin orășel unde voyeurii din noi s-au bucurat să arunce o privire în intimitatea căminelor daneze pe care puțini se oboseau să le ascundă cu draperii.

Roskilde 









Helsingør









0 comments:

Trimiteți un comentariu