Budapesta - 5 lucruri de făcut în Pesta

Am povestit deja de Marea Sinagogă, dar în ultimul articol despre Budapesta e momentul să vorbesc un pic și despre ce altceva mai e de văzut și făcut în Pesta sau, după cum îmi place mie să spun, partea de jos a orașului. 


1. O plimbare pe Vaci Utca, inima zonei comerciale a orașului, unde am găsit și o piață în care se putea mânca ieftin și tradițional (gulaș, fripturi de porc, langoși) la chioșcurile din zonă. Atmosfera era veselă, mâncarea bună, iar pentru cei împătimiți de suveniruri, existau o grămadă de lucrurușoare hand made de vânzare la tarabe. 

2. Catedrala Sfântul Ștefan, unde se zice că e păstrată mâna dreaptă a primului rege ungur, Ștefan. Biserica este maiestuoasă iar dacă urcați în turn și aveți noroc de vreme frumoasă, veți putea vedea Budapesta de sus. 

3. Palatul Parlamentului este una dintre cele mai mari clădiri de acest fel în Europa (deși nu cred că întrece Casa Poporului). În fapt, clădirea este atât de grea încât a trebuit întărită cu o fundație specială pentru a nu se scufunda în Dunăre. Poate fi vizitat cu tur ghidat și programări făcute în avans.

4. Bulevardul Andrassy sau bulevardul ambasadelor este patrimoniu Unesco din 2002 datorită frumuseții vilelor construite de-a lungul lui. Aici puteți vedea și clădirea Operei, dar și Muzeul Terorii, un fost sediu al securității ungare în care se povestește cum a impactat nazismul și comunismul țara, iar ca bonus, pentru pasionații de fotografie, intrând pe una din străduțele laterale - Nagymező, puteți găsi o galerie de fotografie foarte interesantă, găzduită în casa unui fost fotograf al curții regale, Mai Mano. Atât casa cât și străduța plină de teatre și de statui neconvenționale sunt vrednice de un popas de o oră două.  

5. Castelul  Vajdahunyad și piața Eroilor
Un alt castel interesant pe care l-am admirat pe dinafară, Vajdahunyad, care se pare că, în traducere, înseamnă Hunedoara, e exemplul perfect de strădanie de dragul artei sau, în cazul acesta, de dragul aniversării împlinirii a 1000 de ani de existență a poporului ungar, în 1896. O clădire un pic mai mare decât o vilă de modă veche, adăpostește și îmbină patru stiluri arhitecturale, pe fiecare din fațadele sale: gotic, baroc, renascentist și neoromantic. Din păcate, clădirea nu poate fi vizitată pentru că, în zilele noastre, este sediul Ministerului Agriculturii. Castelul se află, în schimb, într-o frumoasă zonă verde, Parcul Orașului, construită în apropierea grădinii zoologice și a băilor Széchenyi, deci merită un mic ocol, dacă tot ajungeți acolo. 
Piața Eroilor este un alt exemplu de arhitectură comemorativă. Construită într-unul din capetele bulevardului Andrassy, tot în preajma lui 1896 are rolul de a sublinia măreția poporului maghiar. Într-o largă piață pietonală, turistul, dar și băștinașul patriot, este întâmpinat de statui mai mari decât viața ale înaintașilor: cele șapte căpetenii ale triburilor hune care s-au stabilit pentru întâia oară în câmpia Panoniei, regii importanți etc.

Sunt convinsă că există multe alte locuri frumoase în Budapesta, unde eu nu am ajuns încă. Dacă aveți idei sau sugestii, le aștept cu nerăbdare aici. Până la urmă, Budapesta este suficient de aproape încât să intre lejer pe lista scurtă de destinații pentru un week-end extins.

Vaci Utca și piața cu suveniruri











Sfântul Ștefan și împrejurimile





Parlamentul

Bulevardul Andrassy și strada Nagymező






Castelul  Vajdahunyad și piața Eroilor




0 comments:

Trimiteți un comentariu