Prima zi în Sardinia - soare, ruine și plaja "Micuței Biserici"


Am ajuns în locurile pe care le veți vedea mai jos în prima zi pe care am petrecut-o în întregime în Sardinia. Eram deja la jumătatea vacanței, obosită de drum, și tot ce îmi doream era să pot să stau câteva ore întinsă pe nisipul, de preferat fin, al unei plaje. Să văd cel mai vechi oraș din Sardinia, care era providențial așezat lângă Mediterană, a fost, pot spune acum, o alegere inspirată. 

În zilele noastre, Nora este o suburbie a Pulei. Acest cuvânt cu rezonanță denumește aici, la fel ca și în Croația, o frumoasă stațiune cu vedere la mare. Nora este considerat de arheologi cel mai vechi oraș din Sardinia. A fost întemeiat de  băștinași, probabil aceiași oameni care au construit turnurile fortificate despre care povesteam aici, și a crescut ca importanță în timpul fenicienilor și al romanilor. În prezent, din cauza faptului că sudul Sardiniei se scufundă în mare, o parte însemnată a orașului antic, inclusiv portul, poate fi vizitată doar dacă te încumeți să faci scufundări. Restul sitului este închis iar tururile sunt posibile doar cu ghid (preț bilet - 7.5 euro), o măsură de precauție binevenită având în vedere că în trecut căutătorii de comori și-au făcut simțită prezența în zonă . Am intrat în "muzeul" în aer liber la oră fixă iar vizita a durat în jur de o oră. În Nora se mai pot vedea un mozaic vechi și frumos, o baie publică pe jumătate prăbușită și un cartier al oamenilor de rând care, la fel ca și astăzi, trăiau înghesuiți în locuințe mici și insalubre cu prăvălii la parter și dormitoare la etaj. Tot în prețul biletului mai poate fi vizitat și vechiul turn spaniol care veghează ruinele. 

Nu am mai avut răbdare să urc în turn. O plajă superbă și aproape pustie se întindea la doar câțiva zeci de metri de mine. Mi-am petrecut restul după-amiezii vegetând pe prosop sau bălăcindu-mă în apa aproape transparentă în care peștișori mici, cenușii, înotau până aproape de țărm.

Cum se ajunge în Nora?
Din Cagliari se ia un autobuz, nr. 129, care te lasă la vreo 3 kilometri de situl arheologic. Plimbarea nu e anevoioasă, se merge pe trotuar printr-o zonă rezidențială, cu vile pe de-o parte și o mlaștină pitorească pe cealaltă. Prețul biletului de autobuz era de 6.2 euro pentru o călătorie dus-întors, la sfârșitul lui septembrie 2016. Înainte să plecați la drum, verificați orarul curselor pentru a vă asigura că aveți cu ce vă întoarce. Autobuzul circulă cam o dată la 30 de minute.














0 comments:

Trimiteți un comentariu