Siracusa, Ortygia și marea albastră. Un parc arheologic care merită vizitat.


Aflat la 60 și ceva de kilometri de Catania, Siracusa este un oraș cu o istorie veche de peste 2700 de ani. A fost întemeiat de greci și a strălucit alături de Corint și Sparta, în perioada de glorie a acestora. Romani, arabi și italieni  au trecut pe-aici distrugându-l, reconstruindu-l dar, în cele din urmă adăugându-i putere și prestigiu, până când a fost devansat economic de Palermo, care a devenit noua capitală a Siciliei. Se spune că Arhimede s-ar fi născut în Siracusa iar apostolul Paul a folosit orașul pe post de avanpost în lupta pentru creștinarea insulei. Astăzi, e un târgușor cu aer liniștit, ușor provicincial, vizitat mai ales pentru centrul istoric, micuța insulă Ortygia, unde legendele grecești zic că s-a născut Artemis, zeița vânătorii.  

Zona dezolantă a autogării, scăldată în căldură și miros, nu mi-a lăsat o impresie prea bună. Era undeva imediat după prânz, într-una dintre cele  mai fierbinți zile ale vacanței, și singurul lucru pe care mi-l doream era să stau undeva, la umbră, cu o doză de cola rece în mână. Din fericire, Ortygia, pe care voiam să o văd, nu era la mai mult de 20 de minute de mers. Am dat o tură prin micuța insulă de piatră unde se află piața centrală și domul, m-am pierdut pe străduțele înguste și colorate și i-am invidiat, de departe, pe cei care își aduseseră costumele de baie cu ei și se răcoreau în apa colorată în nuanțe de bleu, verde și albastru a Mării Ioniene. 

Apoi, am fugit repede, repede să văd Neapolis, parcul arheologic al orașului. Biletul costă 10 euro și oferă acces la un amfiteatru roman, un teatru grec vechi de 2500 de ani, aflat la înălțime, de unde se vede o bună parte din Siracuza, câteva locuințe rupestre (una din ele, zic indicatoarele, ar trebui să fie mormântul lui Arhimede) și, ceea ce mie mi s-a părut foarte interesant, carierele de calcar de unde se scotea piatra pentru construcția orașului în vechime, ale căror pereți s-au prăbușit aproape în totalitate, lăsând în urma lor colți de stâncă, înalți de peste 20 de metri, în jurul cărora crește o grădină exotică, cu trestii gigant și magnolii. Muntele nu a fost eviscerat în totalitate, câteva caverne poti fi încă vizitat iar dacă ajungeți aici nu pierdeți ocazia de a intra în  Urechea lui Dionisis, un pliu de spațiu tăiat în peretele stâncos, unde sunele reverberează atunci când se lovesc de cupola de piatră, ce era folosit ca cisternă pentru apă în antichitate.

Cum se ajunge în Siracusa?
Din Catania, se ajunge cu autobuzul (compania AST). Drumul durează o oră și jumătate, biletul dus - întors a costat 9.6 euro iar în septembrie ultimul autobuz spre Catania pleacă, în septembrie, la 18:45



















0 comments:

Trimiteți un comentariu