10 cărți de citit sub plapumă, la lumina fulgilor de nea

Inițial, plănuisem să intitulez articolul acesta, Cărți citite în iarna lui 2018, ca să le așez cronologic în timp. Azi,  văzând vijelia sau veselia de afară, mi-am dat seama  că iarna pare abia la început, aici, pe la noi și că titlul de mai sus este mult mai potrivit pentru lista mea de recomandări.

1. Cu mintea mea de femeie - Mihaela Miroiu
O autobiografie a persoanei care a inițiat studiile de gen, ca disciplină academică, în România. Scrisă curgător, cu umor, vorbind despre o perioadă cunoscută pentru generația mea doar din poveștile mamelor, această carte m-a inspirat să cred că voi putea citi și înțelege cărțile de specialitate ale doamnei.

"Mileurile și fețele de masă erau o dovadă vie că suntem ce au fost și bunicile noastre, deși trebuia să fim și ce ne sunt frații sau tații. Musai să fim și păstrătoarele tradiției. Comunismul a inventat femeia Shiva cu miriade de mâini în care să poată ține, simultan sau succesiv, cine mai știa: freza sau raboteza, maneta de la macara, cartea, eprubeta, copilul, telul, aspiratorul, sapa, ligheanul, acul, cârpa de praf, volanul, inclusiv cel de tractor, dar și broderia."

2. Orbi - Petronela Rotar
În ultimii ani, Petronela Rotar este o prezență constantă în peisajul literar românesc iar Orbi a fost printre cele mai citite cărți ale anului trecut. Deși îi urmăresc (și îmi place) blogul de ceva vreme, nu îi citisem, până acum, nicio carte. Am zis că e cazul să fac ceva în privința asta. Cu toate că romanul pare a fi scris în grabă iar literatura se confundă deseori cu psihanaliza în vocea scriitorului omniscient, cartea are meritul că vorbește despre probleme cum ar fi lipsa de stimă de sine, născută din traume din copilărie, și abuzul în relații.

3. Ce-am pierdut în foc - Mariana Enriquez
Am întâlnit-o pentru prima oară pe Mariana Enriquez în Iocan 4 și mi-a plăcut grozav, povestirea ei, În ape negre, în care suspansul se amestecă cu supranaturalul, după aceeași rețetă magică pe care o folosea și Cortazar. Consider că acea povestire rămâne cea mai bună din întreaga carte, dar recomand volumul pentru un pic de mister sud american.

4. Vițelul de aur - Ilf și Petrov
Despre duetul lui Ilf cu Petrov am mai vorbit atunci când am scris despre America fără etaje. Vițelul de aur, al doilea volum care îl are ca personaj principal pe Ostap Bender, nu este o carte de călătorii ci una de aventuri pe tărâmul umorului. Pornit, ca de obicei, pe căpătuială rapidă, Ostap identifică victima perfectă, unul din milionarii ascunși ai Rusiei anilor 20-30, un pungaș mai norocos decât el, care se îmbogățise profitând de lipsa de organizare din republicile sovietice. Nu spun ce se întâmplă în continuare, nu aș vrea să vă stric distracția.

"În paralel cu lumea mare în care trăiesc oamenii mari și se fac lucruri mari, există o lume mică, cu oameni mici și lucruri mici. În lumea mare s-a inventat motorul Diesel, s-a scris cartea 'Suflete Moarte', s-a construit hidrocentrala de pe Nipru și s-a înfăptuit un zbor în jurul lumii. În lumea mică s-a inventat balonașul cu țignal 'Dor de ducă', s-a scris cântecul Cărămiduțele și s-au făcut pantaloni de tip 'plenipontențial'. În lumea mare, oamenii sunt mânați de dorința de a ferici omenirea. Lumea mică este departe de asemenea preocupări înalte. Locuitorii ei au o singură dorință: să-și ducă zilele de azi pe mâine, fără a suferi de foame." 

5. Clopotul de sticlă - Sylvia Plath
Am lăsat cartea asta la o parte multă vreme. Mă gândeam că povestea primei depresii a unei sinucigașe (Sylvia Plath, s-a luptat cu depresia toată viața, care nu a durat prea mult, pentru că la 30 și un pic de ani, împinsă de boală și dificultăți financiare, a reușit să își ducă planurile la  îndeplinire) nu e tocmai ceva ce m-ar încuraja în viața de zi cu zi. S-a dovedit a fi o carte emoționantă, chiar amuzantă pe alocuri, despre viață și singurătate în boală. Nu m-a deprimat mai mult decât ceea ce văd în fiecare zi pe stradă sau la muncă.

"Știam că ar trebui să-i fiu recunoscătoare doamnei Guinea, dar eu nu simțeam nimic. Dacă doamna Guinea mi-ar fi dau un bilet spre Europa sau un voiaj pe mare, în jurul pământului, pentru mine n-ar fi fost cu absolut nimic diferit, pentru că, oriunde m-aș fi aflat - pe puntea unui vas sau  la o cafenea în Paris sau în Bangkok -, aș fi stat sub același clopot de sticlă, fierbând în propriul meu aer stătut."

6. Eleganța ariciului - Muriel Barberry
După cum ziceam în recenzieeste o carte la fel de delicată precum o ceașcă de ceai bună, servită cu tot fastul englezesc. Recomand să se consume în cantități mari, mai ales cu vremea de afară. 

7. Visează androizii oi electrice? - Philip K. Dick
Este prima carte a acestui autor pe care am citit-o și alegerea mi-a fost inspirată de o seară cu binging de filme, în care, la loc de cinste, au figurat cele două Blade Runner-e. Cartea este la fel de antrenantă ca și filmul pe care îl inspiră (primul, pentru că al doilea lălăie cam mult acțiunea) și vorbește despre dilemele morale cu care se va confrunta omenirea în momentul în care creațiile noastre, roboții, vor căpăta ceea ce oamenii numesc sentimente.

8. Fahrenheit 451 - Ray Bradburry
Despre Fahrenheit 451 am scris, acum câtăva vreme, aici. Dacă năvala roboților pare încă îndepărtată, influența mass media în viața de zi cu zi este deja vizibilă și deloc de neglijat. Încă din anii '60, Bradburry își imaginează o lume în care vom fi mai atașați de gadget-urile noastre decât de oamenii cu care ne împărțim viața. În lumea lui, cărțile sunt interzise pentru că, spre deosebire de reality show-uri, fac oamenii să (își) pună întrebări incomode.

9. Lapte Negru - Elif Shafak
O carte în care celebra scriitoare de origine turcă povestește despre alegerile pe care trebuie să le facă o femeie în momentul în care își dorește o familie și despre depresia post natală care a împiedicat-o să scrie în primul an de la nașterea fiului ei. Amestec de jurnal fantasy populat cu degețicile personale ale lui Elif, 6 la număr, metafore pentru diferitele laturi ale personalității ei, și curs de introducere în literatura feminină a ultimelor două secole (cam de când femeile au avut voie să scrie și să publice), cartea vorbește cu sinceritate despre problemele femeii moderne și despre faptul că, oricât am vrea și ne-ar cere societatea, nu le putem face pe toate.

"În ultima vreme, tot felul de lucruri îmi stârnesc lacrimile.  O pereche de pantofi - niște teniși Converse de un albastru decolorat - atârnă de stâlpul de electricitate de după colț și de fiecare dată când trec pe lângă ei mă cuprinde un sentiment de tristețe."

10. Lean in - Sheryl Sanberg
Că tot vorbeam de laturi ale personalității mai devreme, cartea asta e pentru degețica corporatistă din mine. Scrisă de Sheryl Sandberg, șefa operațiunilor la Facebook, vorbește despre diferitele probleme cu care femeile se confruntă la locul de muncă și despre cât de dificil e de menținut echilibrul dintre carieră și viața personală, mai ales într-o lume în care nu suntem pe deplin iertate pentru succes.

"Fear is at the root of so many of the barriers that woman face. Fear of not being liked. Fear of making the wrong choice. Fear of drawing negative attention. Fear of overreaching. Fear of being judged. Fear of failure. And the holy trinity of fear: the fear of being a bad mother / wife / daughter."

0 comments:

Trimiteți un comentariu