În jurul Kremlinului - Piața Roșie și mausoleul lui Lenin


Centrul Moscovei este atât de vast încât, chiar cu cât am văzut eu din el, adică puțin, trebuie povestit măcar în două articole. Voi începe prin a spune că în jurul Pieței Roșii ne-am învârtit, mai mult sau mai puțin, în fiecare zi din cele patru petrecute în Moscova. Am ajuns acolo în prima seară, când totul era inchis. Ne-am întors a doua zi cu gândul sa bifăm, dintr-o lovitură, piața, mausoleul lui Lenin și Kremlinul. Nu ne-a ieșit ca în planul făcut de acasă pentru că ultimele două locuri au un program strict de vizitare și numărul de doritori e mare, așa că ne-am mulțumit să vedem catedrala Sfântul Vasile. A doua oară, am avut mai mult noroc - ne-am așezat din timp la coada pentru intrarea în mausoleu și ne-am luat bilete pentru Kremlin de la aparatele automate. 

Pentru început trebuie sa precizez ca Piața Roșie e chiar roșie pe partea dreaptă, cea mărginită de Kremlin. La fel de roșu este și muzeul de Istorie, pe lângă care treci pentru a intra în mausoleu. Pe stânga, tarabele vânzătorilor de suveniruri sunt vopsite și ele într-un roșu vesel combinat cu cremul lemnului lăcuit. Găsești acolo multe nimicuri pe care ai putea simți nevoia să le aduci acasă: matrioșce, cercei din dantelă, magneți, pahare de țuică... În spatele chioșcurilor, se înalță o clădire desprinsă dintr-un film al eleganței apuse: albă, monumentală la fel ca un palat construit în secolul nouăsprezece , cu dreptunghiuri de flori în față și cafenele cochete la parter. E mall-ul Gum, zice-se una dintre cele mai luxoase aglomerări de magazine din Rusia. În depărtare, se zărește catedrala Sfântul Vasile. Zic în depărtare pentru că e ceva de mers până la ea, dar ăsta e primul lucru cu care trebuie să te obisnuiesti în Rusia, faptul că orașele par a fi construite pentru uriași. Din păcate, noi nu am putut aprecia foarte bine monumentalitatea pieței pentru că centrul era ocupat de un soi de stadion, construit pentru a găzdui un concert al fanfarelor militare din lumea întreagă.









În catedrala Sfântul Vasile nu se mai organizează slujbe religioase, în schimb turiștii o pot vizita în tihnă (prețul biletului este de 500 de ruble, dar există reduceri pentru studenți). Biserica are o alcătuire stranie - nu există o singură capelă mare ci mai multe mititele, răspândite la parter și etaj, decorate diferit, închinate unor sfinți diferiți... Mi-au plăcut mult pereții decorați cu fresce cu motive florale, pictate în culori vesele. Întreaga catedrală pare, de fapt, un tort de nuntă construit nu pentru a aduce seriozitatea religiei în viețile oamenilor ci ca să-i îmbărbăteze că deși viața are greutățile ei, e prea multă lumină și culoare în lume pentru a nu o trăi cum trebuie.







Cu mausoleul lui Lenin e în schimb altă poveste. Clădirea e din marmură neagră și lumina e drămuită pentru a nu afecta mumia marelui conducător. Vizitatorii coboară niște scări întunecate și merg apoi pe marginile camerei pătrate, în mijlocul căreia zace pe un catafalc de porfir Lenin, o păpușă de ceară învăluită într-o lumină palidă. Nu poți decât să te bucuri că ești încă în viață când te întorci la lumină și căldură. Nici măcar mormintele celorlalți lideri comuniști sau personalități de seamă ale U.R.S.S, aliniate și ele lângă zidul Kremlinului, nu mi-au diminuat senzația de ușurare. Ba chiar am găsit... interesant, să zicem, că locurile de veci sunt marcate fie cu tăblițe funerare, fie cu statui, în funcție de ultimul ritual - incinerare sau înmormântare. Ca  o curiozitate, mi s-a șoptit la ureche, inamicii lui Stalin nu au și-au găsit loc aici.
Necropola se poate vizita gratis, dar programul este de doar 2 ore pe zi (între 11 și 13) iar cozile sunt mari, așa că dacă ajungeți pe acolo, sfatul meu e să vă așezați cât mai devreme la rând pentru a nu irosi timpul de așteptare degeaba. 





0 comments:

Trimiteți un comentariu