La plajă, în Thassos


Despre Thassos, bănuiesc că toată lumea știe câte ceva. Insula grecească aflată la cea mai mică distanță de România, devine, în fiecare vară, un soi de a doua patrie pentru turiștii noștri. Oamenii își încarcă mașina cu toate cele trebuincioase și pornesc într-o expediție de o săptămână sau două, în care se vor bucura de soarele sudic, fantastica mâncare grecească și, nu în ultimul rând, de plaje cu apă limpede și curată.

În scurtul nostru periplu prin Thassos, ne-am petrecut o mare parte din timp mergând din plajă în plajă în căutarea locului perfect de leneveală - nu prea aglomerat, cu nisip fin și apă limpede prin care să vedem peștii de lângă mal. Evident, nu toate golfulețele sunt așa: unele au panta țărmului lină și aici, de obicei, e aglomerație - multe familii cu copii mici le preferă pentru că așa se pot zbengui cu toții, fără griji, în apă; alte zone, deși arată paradisiac și par că au fost uitate de oameni, nu sunt prietenoase cu cei care nu știu să înoate fiindcă adâncimea apei e mare sau nu au niciun loc în care să te ascunzi de razele nemiloase ale soarelui de după-amiază. Toate aceste neajunsuri pot fi depășite ușor, dacă ai la dispoziție o mașină și chef de hoinăreală: în Thassos sunt plaje pentru toate gusturile.

Din categoria plajelor de familie, noi am vizitat Psili Ammos, Paradise beach și South beach. Toate trei au o vedere minunată la mare și sunt perfecte pentru o bălăceală fără pretenții. Deși aglomerate, e loc pentru toată lumea, mai ales în apă. Cel mai mult, mi-a plăcut ultima, poate și fiindcă am văzut-o la apus, când majoritatea turiștilor plecaseră și tonurile de roșu - portocaliu erau perfecte pentru o ședință de fotografie. Tot aici am întâlnit o familie faină de români, printre puținii pe care i-am văzut petrecându-și vacanța altfel: închiriaseră o bărcuță cu motor și mergeau de-a lungul costei insulei, din golf în golf. Când vedeau ceva care le plăcea, parcau bărcuța în larg și înotau până la țărm. După ce explorau un pic zona, se îmbarcau în obositoarea călătorie de întoarcere pe nava lor: tatăl o lua înainte, în recunoaștere, veneau apoi fetița și băiatul mai mare care aveau, amândoi, măști de snorkeling pe față și încălțăminte de scafandru în picioare iar mama încheia șirul, având grijă să nu scape din ochi copiii.

Psili Ammos

Psili Ammos


Paradise beach

Paradise beach

South Beach

South Beach

South Beach

South Beach și familia de care povesteam mai devreme

South Beach
Prima plajă altfel pe care am vizitat-o a fost Metalia, un loc ascuns printre pădurile de pini de la mal, cu bar pe plajă și apă limpede. Aici țărmul era stâncos și cobora rapid în mare, așa că am folosit cu succes tubul de snorkeling ca să urmărim traseele rapide ale peștilor ce păreau că se joacă de-a v-ați ascunselea cu noi printre stânci.




Ca să ajungi în Giola, o piscină naturală, aflată într-o zonă neamenajată turistic, trebuie fie să ai ochi buni și să zărești poteca pentru mașină care coboară spre mare, fie să mergi vreo douăzeci de minute în josul unei pante abrupte ce trece printr-o livadă de măslini. Acolo, distracția cea mai mare e să sari în apă de la 7 - 8 metri, activitate ce poate fi periculoasă dacă nu îți calculezi bine locul de aterizare, fiindcă balta nu e foarte adâncă și are pe fund stânci ascuțite care taie carnea omului cu eficacitatea unui cuțit bine ascuțit.




În fine, cea mai aventuroasă călătorie spre o plajă a fost drumul spre Marble beach. Noi l-am început dinspre Limenaria și asta s-a dovedit a fi o idee proastă fiindcă pe drumeagul agățat la vreo sută de metri de nivelul mării nu pot circula două mașini una lângă alta. Mai mult chiar, partea primejdioasă a potecii nu este îngrădită cu nimic, așa că orice derapaj te poate aduce în prăpastie. Ne-am distrat când am observat că din cele 3 sau 4 mașini cu care ne-am intersectat, două erau românești. 

Ce e de văzut acolo? Păi, după cum spune și numele, marmura - locul de bronzat este amenajat lângă o veche carieră de marmură și totul, de la plajă, până la pereții stâncoși și praful fin de pe drum are o culoare albă, lăptoasă, care influențează nuanțele de albastru ale mării. Cea mai frumoasă zonă e stricată de prezența unui bar pe plajă, unde se ascultă tare muzica la modă dar, la nici zece minute de mers cu mașina, mai există o plajă de marmură, cea veritabilă , neamenajată dar mai liniștită, unde chiar te poți bucura în liniște de peisaj.

Portul cu marmură de la începutul drumului



0 comments:

Trimiteți un comentariu