Actele necesare pentru viza turistică în Rusia


M-am întors de o săptămână jumătate din concediu, dar nu reușesc încă să mă adun și să îmi ordonez impresiile. Și de data asta am avut parte, așa cum îmi place mie, de o excursie lungă de două săptămâni și ceva. Am nevoie de cel puțin atât timp pentru a mă deconecta de la realitățile cotidiene, a mă simți în vacanță și a ajunge, treptat, obosită de umblat și dornică să mă întorc la rutina confortului de acasă. Sunt sigură că aș face față și la mai mult, dar asta rămâne, deocamdată, doar o bănuială 😊. 

Vacanța de anul ăsta nu am alergat din oraș în oraș, ca anul trecut, ci din stație de metrou spre minunățiile de la suprafață (în Moscova), din muzeu în biserică, palat sau birt (în Saint Petersburg) și de pe o insuliță a arhipelagului finlandez pe alta (în Helsinki). 

Toate acestea nu ar fi fost posibile dacă nu am fi obținut viza de intrare în Rusia - prima astfel de formalitate prin care am trecut până acum. 

De-abia când încerci să iei o viză "pe bune", îți dai seama ce lucru minunat e Uniunea Europeană cu a ei posibilitate de a trece fără formalități dintr-o țară în alta. Completarea tuturor formularelor necesare pentru o excursie într-o țară non UE, ar vindeca, zic eu, mulți eurosceptici.

Despre viza turistică pentru Rusia s-a scris mult pe site-uri de specialitate sau bloguri de călătorie. Eu vă recomand ca înainte de orice, să verificați informațiile postate și actualizate de ambasada lor. Pagina introductivă se găsește aici: https://romania.mid.ru/web/romania_ro/vize iar accesând linkul Centrului de vize pentru Rusia (http://www.vfsglobal.com/russia/romania/) vă puteți pune la curent cu cele mai noi informații, lista de documente utile, tips and tricks, ba chiar și consultanță contra cost. Înainte de a purcede la aplicat, e bine să treceți și prin recomandările Ministerului de Externe în privința condițiilor de călătorie în zonă (https://www.mae.ro/travel-conditions/3740) .

Pentru obținerea vizei turistice obișnuite, cu o singură intrare (care, în prezent, nu poate fi extinsă pe mai mult de 30 de zile), noi am avut nevoie de următoarele documente:

1. Pașaport valabil 6 luni de la data intrării în țară. E de la sine înțeles că fără el nu se poate pleca.

2. Asigurare medicala de călătorie - trebuie să fie în valoare de minim 30 000 de euro și să acopere toată perioada petrecută în Rusia, inclusiv eventualele cheltuieli de repatriere. Noi am cumpărat-o online de la Allianz (www.allianzdirect.ro ) și a costat 57 de lei pentru două persoane.

3.  Invitație  - un soi de șmecherie pentru a smulge alți bani vizitatorului, aceasta presupune cunoașterea itinerariului și rezervarea în avans a cazărilor, dar nu este același lucru cu confirmarea rezervării primite de la hotel, ci o scrisoare semnată și stampilată de către o agenție turistică din Rusia, în care trebuie adăugate orașele vizitate și hotelurile book-uite. Prețul standard este de 30 de euro, dar se găsesc și mai ieftine. În anumite cazuri e posibil ca hotelul la care v-ați cazat să vă ofere acest tip de document gratis sau contra cost. În caz că asta nu se întâmplă, puteți comanda una online de aiciaici sau de pe alte site-uri de încredere. Eu am luat de pe VisaHouse iar invitația, precum și un model de completare a formularului de aplicare oferit de ei, a sosit în câteva minute de la confirmarea plății. 

4. Formular de aplicare (îl găsiți aici), printat și semnat, unde veți adăuga informații legate de toate documentele de mai sus

5. Fotografii de tip pasaport .

Odată ce terminați cu dosarul, există două metode de a proceda. Una ar fi plata taxei de viză (41 de euro pentru regim obișnuit de primire - 5-10 zile lucrătoare) și programarea la o audiență. A doua, apelarea la serviciile de consultanță a celor de la Centrul de Vize care se vor lupta cu birocrația în locul vostru, contra unei taxe suplimentare (aproximativ 25-30 de euro de persoană), dar vor face lucruri minunate cum ar fi să plătească taxa de viză pentru voi și să vă scutească de stat la vreo coadă. 

Noi am ales varianta leneșă, am apelat la ei, și după o săptămână aveam pașaportul ștampilat și gata de drum înapoi.

0 comments:

Trimiteți un comentariu