Documentarele de la One World Romania 2015

Săptămâna asta are loc în București festivalul de film documentar, dedicat drepturilor omului, One World Romania. Pe lângă documentare, care pot fi urmărite la Studio, Elvira Popescu și Noul Cinematograf al Regizorului Român, există și o secțiune de conferințe (aceastea se desfășoară mai ales în Journey Pub) pe teme de actualitate în România și restul lumii: statul de drept, revoltele din Europa și urmările lor, Africa, etc. Nu am ajuns până acum la ele dar am fost la 4 documentare. M-au impresionat mult, așa că am simțit nevoia să scriu câteva cuvinte despre ele.

1) Euromaidan. Montaj brut.
A fost o decizie bună. Filmul începe candid, amuzant cu protestatarii care ocupă bradul de Crăciun din principala piață a Kievului, Maidanul. Apoi dărâmă statuia lui Lenin. Sunt acolo și nostalgicii vechiului sistem care suferă. Alții vor o bucată din Lenin. La un moment dat, protestatarii blochează metroul temându-se că vor fi atacați de-acolo de polițiile secrete. Cei care petrec câteva luni pe stradă sunt foarte diferiți ca personaje dar au o trăsătură de caracter comună: sunt idealiști. Spre sfârșit, lucrurile se complică. Armata și poliția intervin în forță. Cărămizilor din pavaj li se răspunde cu gaze lacrimogene și gloanțe. În câteva zile mor peste 100 de protestatari, împușcați de lunetiști în cap sau în inimă. Apoi Yanukovici, președintele pro-rus fuge și se instalează democrația. Ce a urmat, vedem astăzi cu toții.



2) Vreme rea
Un documentar despre o insuliță din Bangladesh care, deși are doar 100 de metri lungime și 10 lățime, adăpostește o întreagă comunitate de femei care trăiesc din prostituție. Aproape toate au fost păcălite sau constrânse de sărăcie să ajungă aici iar acum, cu onoarea pătată, nu se mai pot întoarce acasă. Vreme rea nu este un film despre prostituție ci despre prostituate, și ele oameni, cu vise și dorințe. Avem o luptătoare pentru emanciparea femeilor care, deși nu știe să citească, militează activ pentru aducerea lucrătoarelor sexuale în legalitate astfel încât ele și copiii lor să aibă drepturi, un cuplu în care bărbatul este chinuit de faptul că ea se prostituează dar o respectă pentru că știe că nu are de ales - nu ar putea supraviețui doar din ce câștigă el, imanul, nebunul satului și mame care încearcă să-și trimită copiii la școală pentru a nu ajunge ca ele. Este o lume dură, în afara societății, dar emoționant de normală și umană.



3) Insula pustie
Știm și încă aflăm lucruri despre atrocitățile comunismului de la noi. Cu acest film avem ocazia să aruncăm o privire și în grădina Cehoslovaciei. La începutul anilor 50, frica de invazia rusească (reformele din țară nu erau pe placul Uniunii Sovietice) i-a făcut pe conducători să încerce să controleze populația prin orice mijloace. Turnatul vecinilor sau a prietenilor devenise o obligație patriotică. În acest context, vieți au fost frânte din cele mai absurde motive. Este și cazul bunicului celei care a realizat documentarul, care este închis 4 ani într-o colonie de muncă silită, pe insula Goli Otok, din nordul Adriaticei, împreună cu alți 16000 de prizonieri politici. Întors acasă, refuză să vorbească vreodată despre experiențele de-acolo deși numeroasele cicatrici de pe corpul lui spun deja o poveste.



4) Citizenfour
A fost o decizie de ultim moment. Când am ajuns la cinematograf, am găsit sala plină. Este povestea lui Edward Snowden și a dezvăluirilor sale care au schimbat felul în care ne percepem relația cu tehnologia modernă. Ce a demonstrat el e că majoritatea guvernelor, în frunte cu cel al SUA, au capacitatea de a urmări fiecare pas pe care un cetățean îl face. Marile companii de software și de telecom își trimit datele către agențiile de securitate și fiecare card bancar, de sănătate sau de călătorii cu metroul emis pe numele cuiva, poate fi monitorizat. Evident, nu toți cei care folosesc tehnologia modernă sunt păziți activ dar e suficient să atragă atenția cu ceva pentru ca toate datele stocate despre ei să fie folosite împotriva lor. Acestea fiind spuse, poate ar trebui să încercăm cu toții să ne protejăm mai bine viața de intruziunea Big Brother.



Acestea fiind spuse, sper că v-am făcut poftă de niște documentare. Dacă e așa și sunteți prin București, nu uitați că urmează încă 2 zile pline de evenimente. Detaliile le găsiți pe site-ul festivalului!

0 comments:

Trimiteți un comentariu