Vizita în Bari a picat oarecum pe neașteptate. Am stat doar două zile acolo, așa că mi-am mai trecut câteva locuri pe lista numită De vizitat dacă mă voi întoarce. Următoarea excursie va trebui să fie mai lungă și aș merge mai întâi în Napoli, unde am fost și toamna trecută, pentru a vizita Capri și a urca pe Vezuviu, după care aș lua trenul până în Bari, ca să văd câteva dintre fermecătoarele orășele din regiune care, de data asta, mi-au scăpat. Oricum, ca fapt divers, Italia de sud este o destinație rezonabilă pentru începutul primăverii sau al toamnei: prețurile la low-cost sunt mici, timpul e, în mare parte, frumos, mâncarea excelentă.
Noi am mers cu Wizz Air, din București, și am plătit 150 de lei de persoană pentru bilete dus-întors, fără bagaj de cală, luate cu 2 săptămâni înainte. Hotelul a fost ceva mai scump - 225 de lei de persoană pentru 2 nopți dar aici a fost vina noastră - am lăsat rezervarea pe ultima săptămână și www.booking.com ne-a taxat corespunzător.
Bari ne-a întâmpinat cu soare dar și vânt, lămâi gata de cules din copaci, cactuși, palmieri și pajiști verzi. De la aeroport până în centrul orașului se poate ajunge prin mai multe metode (microbuze particulare, tren și autobuze publice). Biletele la tren și shuttle-uri costă în jur de 4-5 euro iar cele la autobuz - 1.5 euro, cumpărate de la șofer, și 1 euro, luate de la automat. Am ales varianta mai ieftină. Atât vineri, la dus, cât și duminică, la întoarcere, autobuzul a fost destul de gol și călătoria a durat în jur de o jumătate de oră. E important de știut că duminica mijloacele de transport disponibile sunt mult mai puține și sosesc la intervale mai mari de timp. La fel ca în cazul faimoasei sieste, obicei care există și aici, italienii se respectă suficient de mult încât, spre exemplu, să aibă zi liberă pentru trenurile companiilor locale care duc spre Matera și Alberobello, două dintre cele mai interesante orășele din zonă.
Deși prima impresie despre hotel a fost proastă - în holul altfel destul de arătos al clădirii era o baltă de urină care mirosea îngrozitor și am așteptat 40 de minute până să vină cineva să ne deschidă, camera s-a dovedit mare, curată și drăguț aranjată. Problema era că așa zisul hotel este, de fapt, un apartament cu 3 camere, dotate cu baie proprie, și recepționera nu stă tot timpul acolo, ci vine doar dimineața sau când este chemată. Evident, pe site nu era specificat acest amănunt.
În fine, am trecut cu bine peste aceste mici neplăceri și în seara primei zile am ieșit să vizităm Bari, în principal cartierul vechi, un loc aproape medieval în care vezi, în locul căruțelor, scutere și mașinuțe mici. Mult mai mare și mai aerisit decât umilul nostru centru vechi. Ne-am oprit în La Ciclatera, un bar mic și intim care servește și gustări, pentru o cină vegetariană lipsită de pretenții dar apetisantă (pizza cu legume și sandwichiuri cu dovlecel, vânătă și brânză) și un pahar cu vin roșu. Am continuat explorarea orașului în ziua dinaintea plecării când ne-am dat seama că, duminică fiind, trenul spre Alberobello nu circulă. Până la urmă nu am regretat că nu am putut pleca niciunde. Am petrecut câteva ore tihnite, plimbându-ne pe străduțele înguste din cartierul vechi, unde hainele atârnă pe frânghii prinse la etaj de-a latul străzii, vecinii vorbesc între ei de pe balcoane și în bucătăriile de la parter se gătește cu ușile deschise, în spatele unor perdele semitransparente, de după care răzbăteau până la noi voci vesele și romanțe italiene. Ba chiar ne-am găsit și ceva timp pentru a intra în principalul obiectiv turistic al orașului, biserica San Nicola, loc de mare importanță atât pentru catolici cât și pentru ortodocși care vin în număr tot mai mare pentru a se ruga la moaștele sfântului Nicolae.
Ne-am încheiat escapada italiană cum nu se poate mai bine - mâncând niște paste excelente în Osteria Le Arpie, un restaurant ascuns într-un gang, pe care poți să îl ratezi ușor. Dacă ajungeți pe-acolo, faceți-l fericit pe ospătar care vă va recomanda orecchiette (paste tradiționale din zonă, în formă de... urechi) cu carne de vită și sos de roșii. Sunt bune și veți căpăta un loc special în inima lui.
Cum se curăță caracatița în Bari |
0 comments:
Trimiteți un comentariu