Clinici particulare româneşti

"Mă scuzaţi, ştiţi ceva de pacientul de la 314? A ieşit din operaţie?"
Asistenta îşi ridică ochii din calculator şi se întoarce spre colega ei.
"Hernia... Ştii ceva de hernie?"
"Care hernie?"
"Hernia inghinală!"
"Aaa... e încă în operaţie."
***
Chirurgul în vizită la pacienţi e ca Zeus, coborât pe Pământ printre muritori. El conduce grupul cadrelor medicale. Doar unul sau doi dintre ceilalţi olimpieni sunt suficient de norocoşi încât să meargă alături de el. Ceilalţi îl urmează la câţiva paşi în spate. A doua linie e alcătuită din zeii mai lipsiţi de experienţă iar ultimele vin întotdeauna asistentele.
***
Pentru pacienţi, doctorul e Dumnezeu. "Hai să nu-l deranjăm pe domnu' doctor cu  tot felul de întrebări" îmi zice tata, deşi nu vreau să aflu decât lucruri de bun simţ iar intervenţia chirurgicală a fost plătită cu bani grei. Ba mai mult, e aproape ora două, au trecut trei ore de când fuseserăm anunţaţi că va începe operaţia şi încă nu a venit nimeni să ne anunţe ceva, orice. Tata nu mai tresare la fiecare zgomot pe care îl aude pe hol, aşa cum a făcut în ultimele două ore. Acum face sudoku şi aşteaptă... De-abia când sunăm vine o asistentă ca să constate că perfuzia s-a terminat deja (probabil de câteva ore) şi că n-ar fi rău să-i scoată acul din venă. Nu, nu ştie nimic de operaţie. Da, din când în când orarele se mai schimbă dar nu s-a întâmplat nimic. "Staţi liniştit!" Oare cât de liniştit îşi închipuie că poate sta un om care aşteaptă ca, din clipă în clipă, să fie luat, deschis şi să i se peticească sacul abdominal în vreo trei locuri? Ar fi chiar aşa de greu să anunţi şi pacientul când îţi dai seama că operaţia nu are cum să se desfăşoare la timp?
***
Mă mai înfurii un pic aducându-mi aminte... "Mi-au dat ieri cinci pastile de Dulcolax la 10 şi cinci la 11," îmi povestea tata mai devreme. "Mi-a scăpat una pe jos, da' am luat-o şi aşa că doamna asistentă a zis că nu are nimic."
***
Această poveste s-a desfăşurat, nu într-un spital de stat din România unde cu toţii ştim cât de rău stau lucrurile, ci într-o clinică particulară care se vrea curată, prietenoasă şi modernă. Nu pun la îndoială competenţa doctorului -  operaţia a ieşit bine, dar cred că nu ar strica ca anumite lucruri să se înbunătăţească. Mai ales pe partea de relaţii cu clienţii şi grijă faţă de moralul pacientului.

0 comments:

Trimiteți un comentariu