Sintra, un oraș de basm


După cum scriam în articolul despre Lisabona, în scurta noastră ședere în Portugalia, am reușit să ajungem și în Sintra. Nu aleseserăm cea mai bună zi pentru excursie fiindcă tocmai serbaserăm, cu o seară înainte, o aniversare udată cu prea multă ginha, dar vacanța era scurtă, așa că ne-am luat, la pachet, mahmureala împletită cu lipsa de chef și am plecat. A fost una dintre cele mai inspirate decizii ale acelui concediu. Sintra este un oraș de poveste, în care ai senzația că timpul s-a oprit în loc, nu atât la ceasul unui secol trecut cât undeva, într-o lume paralelă, unde poveștile rămân povești. 

Ghidurile turistice spun că primele două locuri pe care trebuie musai să le vedeți în Sintra sunt cele două castele: Castelul Maurilor și Palatul Pena. Nu am nimic împotrivă, dar dacă tot ați ajuns acolo, vă dau un sfat: faceți măcar unul din drumurile până la ele pe jos. Nu e ușor, mai ales la dus, fiindcă cei patru kilometri, urcați pe deal, presupun un oarecare efort, dar merită. Veți descoperi, ascunse în pădurea bogată, aproape luxuriantă, niște conace superbe, vechi de cel puțin un secol, multe dintre ele un pic părăginite, dar poate tocmai de aceea, poetice prin felul în care natura și construcția coexistă pașnic, piatră cu iederă, izvoare cu foișoare și scări de lemn sau piatră. Castelele, deși oferă o priveliște superbă, sunt copleșite de vizitatori, așa că plimbarea în șir indian, într-o zi călduroasă de început de toamnă, poate fi un adevărat chin. Asta nu înseamnă că nu merită sacrificiul turistic, dar, după cum ziceam, panorama asupra văii e, probabil, ceea ce vă va rămâne cel mai mult în minte.

În rest, în Sintra se poate mânca relativ bine - noi am gustat dintr-un pui cu bere destul de bun iar magazinele cu suveniruri sunt nelipsite. Un loc pe care nu l-am văzut, dar de care am auzit numai de bine e Quinta da Regaleira, visul exotic al unui magnat bogat. 

Cum se ajunge în Sintra?
Din Lisabona până în Sintra sunt doar 28 de kilometri, care pot fi parcurși cu mașina, autobuzul sau trenul. Noi am optat pentru tren, o variantă comodă (călătoria durează mai puțin de o oră) și puțin costisitoare (un bilet dus întors costă sub 5 euro). 




















2 comentarii: